HİKAYEYLE ORHAN KEMAL'İN ESERLERİ

HİKAYEYLE ORHAN KEMAL’İN ESERLERİ

 ORHAN KEMAL: Orhan Kemal, NAZIM HİKMET’LE ÜÇ BUÇUK YIL hapishane arkadaşlığı yapmıştır. Ezilen insanları korumaya çalışması, Orhan Kemal’in hapse girmesine neden olmuştur. ÇAMAŞIRCININ KIZI olan bir komşusu vardır. Bu kız bir gün yolda yürürken KIRMIZI KÜPELER bulur. Bu küpeleri KARDEŞ PAYI yapalım diyerek elinden zorla almaya çalışan birini dövmesi tutuklanmasına sebep olur.

Artık Orhan Kemal’in adresi 72. KOĞUŞ olmuştur. Orhan Kemal, hapishanede ARKADAŞ ISLIKLARI, BABA EVİ özlemiyle yanıp tutuşmaktadır. Hapishanede düşünmeye çok zaman bulmuş, yaşadığı AVARE YILLAR ona daha çok acı vermiştir. Hapisten çıkar çıkmaz hayatına bir çeki düzen vermeye, BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE bir DÜNYA EVİ kurmaya karar vermiştir. Hapisten çıkınca doğru köyüne gider. Köye çok zor şartlar altında ulaşır.

Çünkü hem gece olmuş, hem fırtına çıkmıştır. FIRTINALI GECE onu yorgun ve bitkin düşürmüştür. Ertesi gün ESKİCİ VE OĞULLARI Orhan Kemal’i geçmiş olsun ve hoş geldin demek için ziyaret ederler. Sabah olunca Orhan Kemal köyünü adeta tanıyamaz. Birçok ev yapılmıştır yanlarındaki arsalara. EVLERDEN BİRİ, mahalleye yeni taşınan CEMİLE adlıKÖTÜ YOL yolcusu KAÇAK bir kadınındır.

İşsiz olan Orhan Kemal’in aklına HANIMIN ÇİFTLİĞİ gelir. İstemeye istemeye orada çalışmaya başlar. Çiftlikte uzak diyarlardan çalışmak için gelmiş işçiler de vardır. Bu işçiler durmadan GURBET KUŞLARI adlı bir şarkı mırıldanmaktadır, çünkü uzun zamandır memleketlerinden uzak oldukları için memleketlerini özlemektedirler. Hanım, işçilere hak ettikleri ücreti vermemekte, karın tokluğuna çalıştırmaktadır. İşçilerden biri, GÂVURUN KIZI bize çok eziyet ediyor, hepimiz burada EKMEK KAVGASI veriyoruz, hakkımızı ödemezse GREV yapalım der.

Hanımın ÜÇ KÂĞITÇI, YÜZ KARASI bir kâhyası vardır. MURTAZA adlı bu kâhya, işçilere bir OYUN oynar. Onların üzerine bazı adamlar gönderir. Bu adamlar sarhoştur. SARHOŞLAR, çiftlikte kavga çıkarır, işçiler Murtaza’yı yaralar. SOKAKLARIN ÇOCUĞU ile SOKAKLARDAN BİR KIZ polislere durumu VUKUAT VAR diyerek bildirir. MÜFETTİŞLER MÜFETTİŞİ gelip olaya el koyar. ÖNCE EKMEK diye yola çıkan işçiler birden haklıyken haksız duruma düşüp SUÇLU çıkarlar. Grev fikrini ilk ortaya atan yaşlı kadın bezgin bir şekilde YALANCI DÜNYA başımıza ne işler açtı. TERSİNE DÜNYA, her iş tersine der ve uzaklara dalar gider.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.