Peyami Safa Mahşer Romanı Özeti

Peyami Safa Mahşer Romanı Özeti

MAHŞER: Peyami Safa’nın romanıdır. Nihat vapurla İstanbul’a gelir. Çanakkale Savaşından daha yeni çıkmıştır ve uzun  zamandır İstanbul’u görmemiştir. İlk olarak arkadaşı Faik’in  yanına gider. Sonra iş aramaya başlar. Bir gün  Seniha Hanım’la karşılaşır. Seniha  Hanım onu evine davet eder. Ertesi gün  gittiği Seniha’nın evinde Muazzez ile tanışır.

Seniha,  Nihat’tan kızına öğretmenlik yapmasını ve onun birkaç mektubunu kaydetmesini ister. Nihat bu işi hemen kabul eder. Nihat ile Muazzez balkona çıkarlar. İçeri girdiklerinde Seniha’nın yanında  Gazete sahibi Alaeddin  Bey’i görürler. İkisi kötü işler hakkında konuşmaktadır. Bunları  Nihat ve Muazzez   duyarlar.

Nihat çok şaşırmıştır. Çünkü o  yıllardır bu insanlar için savaşmıştır. Muazzez ile bu konularda konuşmak için buluşma kararı aldılar. Birkaç gün sonra Nihat’la  Muazzez buluşurlar. Muazzez, Seniha  ve kocası  Mahir  Bey’in yaptığı kötülükleri, ikisinin ne kadar sahtekâr olduklarını, Seniha’nın vücudunu kullanarak kandırdığı erkekleri daha sonra onları nasıl kullandığını anlatır. Onlar Muazzez’in annesinin apartmanını da dalavere ile almıştır. Nihat bunları duyunca şok olmuştur. Nihat çalışmak için apartmana gider. İlk iş olarak mektupları kaydetmeye başlar. Mektuplarda hep sahtekârlıklardan söz edilmektedir.

Peyami Safa Mahşer Romanı Özeti

Bunları kaydetmeye mecburdur çünkü zar zor bir iş bulmuştur ve  Muazzez’i görmek için başka çaresi de yoktur. Bir gün  dolaşmaya çıkar ve sokakta Alâeddin Bey’in gazetesinde çalışan hikâye yazarı  Kerim Bey ile karşılaşır. Nihat ve Kerim Bey, biraz muhabbet ederler. Nihat ona  Mahir Bey’leri  ve çevirdikleri dalavereyi anlatır. Nihat, Muazzez’e iyice alışmıştır. Muazzez de ona alışmıştır. Ama bir sorun vardır: Muazzez’i  Alâeddin  Bey ile evlendirmeyi düşünmektedirler. Fakat bunu  Muazzez istememektedir. Başlangıçta Seniha Hanım da buna izin vermemiştir. Ama  Nihat ile  Muazzez arasında  bir yakınlaşma olduğunu anlayınca Seniha Hanım da Muazzez’in Alaaddin Bey’le evlenmesini ister. Nihat bir gün yine  Kerim Bey’le karşılaşır. Ona olan biteni anlattı.

Kerim Bey ona Muazzez’i kaçırmasını söyler. Nihat bunu hiç düşünmemiştir çünkü kendi karnını bile Seniha’nın verdiği birkaç kuruşla doyurmaktadır. Ama bu fikir Nihat’ın kafasına yatar. Bu fikri Muazzez’e açmayı düşünür ve Muazzez’e konuyu açar. Muazzez bu fikri biraz yadırgasa da  zor durumda kalırsa onunla kaçabileceğini söyler.

Bir akşam eğlencesinde mebus kendini kaybeder ve  Muazzez’e saldırır. O da Nihat’tan yardım ister. Nihat mebusu engeller. Bunun üzerine  Seniha ve Mahir, Nihat’ı evden  kovar. Muazzez Nihat’a bu saldırılara  katlanamayacağını, dışarıda beklemesini söyler. O akşam ikisi kaçarlar. Nihat’ın arkadaşı Faik’in yanına gidip birkaç gün orda kalırlar. Nihat bir ev aramaya,  Muazzez ise iki üç ev eşyası almaya başlar. Bir süre sonra Nihat Muazzez’i arkadaşları Haldun, Necdet ve Nail  ile tanıştırır.

Nihat ile Muazzez başka bir eve taşınırlar. Nihat   iş arar fakat İstanbul’da iş bulamaz. Ay başı yaklaşmıştır ve ev sahibi Emine  Hanım, birkaç gün sonra kirayı almak için gelecektir. Nihat bunun için Faik’ten borç istemeye gider ama onda da metelik yoktur. Kahveye giderler ve orada Rıza’yla karşılaşırlar. Rıza bir aktördür ama artık geçimini dalavere ile sağlamaktadır. Nihat’a biraz para verir ve Nihat’tan tiyatrosunda suflör olarak çalışmasını  ister, o da kabul eder. Nihat tiyatroda işe başlamaya gider ama ortalarda kimseler yoktur. Rıza’yla birkaç kişi tiyatroya  gelir.

Tiyatro hiçbirinin umurunda değildir. Daha bir prova bile yapmamışlardır. Ertesi gün tiyatro sahnelenecektir. Nihat bir kutuya girer ve  oyunculara rollerini okur. Ama hiçbiri bir şey anlamadığı ve duymadığı için komik bir durum oluşmuştur. Nihat kutunun içinden yere düşer ve kaçar gibi orayı terk eder. Rezil olmuştur.

Nihat bundan sonra çok değişir. Devletin bu gidişatına dur demeye kararlıdır. Bunun için ihtilal yapmayı düşünür. Kendi gibi düşünenlerle toplantılar yapmaya başlar. Bu durum  Muazzez’in hiç de hoşuna gitmez. Nihat bir yandan da mebusun gazetesi için Kerim Bey’in aracılığıyla eserler çevirmektedir. Bir gün Nihat ile Muazzez tartışırlar. Muazzez Seniha’yı görmek istemekte ama Nihat buna izin vermemektedir. Muazzez çok ısrar etmesine rağmen Nihat’ı bir türlü ikna edememektedir. Ertesi gün Muazzez hastalanır. Nihat onun yanından hiç ayrılmaz. Akşam olunca  kapı çalınır.

Dışarıda bir zabit vardır ve Nihat’ı karakola götürmek için gelmiştir. Nihat zabitle beraber karakola gider. Devlet hakkında kötü söz söylemekten üç gün içeride yatar. Çıkınca doğru Muazzez’in yanına gider. Muazzez apartmana gitmek istediğini söyler. Nihat yine kabul etmez. Nihat ertesi gün uyandığında  Muazzez’in  apartmana gittiğini öğrenir. Muazzez üç gün sonra gelir. Nihat ile konuşmaya çalışır fakat Nihat hiç yanıt vermez. En sonunda Muazzez dayanamayarak  evden çıkıp gider. Nihat mahalleden başka bir yere taşınır. Nişantaşı’nda  Şükriye adında bir kadının  evinde  kalmaya başlar. Kimseyle konuşmamaktadır. Herkes onu merak etmektedir.

Bir gün ev sahibi dayanamayıp  Nihat’a ne olduğunu sorar. O da olan biteni anlatır. Kadın bu duruma çok üzülür, yardım etmeyi çok ister ama elinden bir şey gelmez.  Bir süre sonra Nihat Muazzez’in yanına gider ama onu bulamaz. Nihat intihar etmeyi düşünür çünkü dünyadan bıkmıştır. En sonunda ayaklarını bağlayarak kendini denize atar ama vazgeçip yaşamayı seçer. Denizden karaya çıkar ve doğru Kerim Bey’i  görmek için apartmana gider. Oradan da Kerim ile beraber Kerim’in evine giderler. Kerim ona güzel bir iş bulmuştur ve Muazzez’in onu aradığını söylemiştir.

Bunun üzerine ikisi birlikte Muazzez’in yanına giderler. Muazzez ile Nihat barışırlar. Nihat Muazzez’i intihar etmek istediği yere götürür ve ayağına bağladığı kemeri ona gösterir. Muazzez çok şaşırmıştır ama Nihat bunları gerçekten yapmıştır. İkisi birlikte ufka bakarlar, Nihat ve Muazzez için yeni bir hayat başlamaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.