Peyami Safa Biz İnsanlar Romanı Özeti

Peyami Safa Biz İnsanlar Romanı Özeti

BİZ İNSANLAR: Peyami Safa’nın romanıdır. Kurtuluş Savaşı zamanında zengin halktan bazıları kendi çıkarları için işgalci devletler ile yakınlaşma içerisine girer. Orhan o dönemde yatılı okulda öğretmenlik yapmaktadır. Talebelerinden Tahsin, taş atarak sınıf arkadaşı Cemil’in kaşını patlatır. Orhan tedavisini yaptırıp Cemil’i annesinin yanına götürür. Tahsin’in Cemil’e taş atmasının nedeni “Eşşek Türk” diye hitap etmesidir.

Orhan, köşkte Cemil’in ablası Vedia’yı görür. İlk bakışta bir şey yok zanneder fakat aşık olmuştur. Orhan, Tahsin olayından sonra okuldan istifa eder. Çünkü Cemil’in bilmeyerek bütün Türk halkına hakaret ettiğini düşünür, artık Orhan’ı açlık ve yoksulluğun hüküm sürdüğü günler beklemektedir. Kar fırtınasının olduğu bir akşam Orhan yatağında yatamaz. En yakın caddeye çıkıp son parasıyla sıcak bir çay içmek ister. Gittiğinde kahvehane kapalıdır ve olduğu yere düşer.

Kahvecinin erken gelmesiyle hayatı kurtulur ve öğretmenken en iyi anlaştığı Necati’nin evine gider. Necati, Orhan’a bir arkadaşının çevirmen aradığını söyler. Artık Orhan’ın da parası vardır. Eski anılar canlanır ve Vedia tekrar aklına gelir. Onu unutamaz ama Vedia’yla evlenmek isteyen birçok kişi vardır. Bunlardan subay olan Ahmet’i gördüğünde başına gelecekleri anlar ama aşkı daha üstün gelir ve olacakları umursamaz. Tahsin’in babası b u arada hapishaneden çıkar. Hapishaneye girmesinin nedeni Vedia’nın annesidir. Vedia herkes âşıktır ve bu Orhan’ı korkutur. Vedia ile bir an önce evlenmek ister.

Vedia buna yanaşmamaktadır. Vedia’nın annesi köylüler tarafından sevilmez çünkü evine Fransız bayrağı asmıştır. Ahmet, Vedia’dan uzaklaşmak için cepheye gider. Ve orada ölür. Orhan, Vedia’yla buluşacağı bir gün Vedia’nın hastanede olduğunu öğrenir ve koşarak hastaneye gider. Vedia şuursuzca yatmaktadır.

Peyami Safa Biz İnsanlar Romanı Özeti

Orhan günlerce hastanede Vedia’nın yanında kalır. Çok halsiz düşmüştür. Doktorların tüm ısrarlarına rağmen dinlenmeyi kabul etmez. Vedia eskisinden iyidir ama hâlâ şuuru yerine gelmemiştir. İçerinin havasından sıkılan Orhan dışarı çıkmak için ayağa kalkar ama sendeler. Çok bunalır. Ayağa kalmak için tekrar hareket eder.

Duvarlardan tutunarak koridora çıkar. Ama gözleri hiçbir şey görmez. Merdivenlerden inerken dengesini kaybeder ve düşünmek istemediği ölümü Vedia’nın aşkından olur. Vedia ertesi sabah iyileşir ama Ahmet’in ölümüne neden olduğu gibi Orhan’ı da bilinmezliklerin içine atarak ölümüne neden olur ama Vedia hâlâ yaşamaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.